alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

tsoureki-light top

Ελαφρύ χωρίς βούτυρο, αυγά και γάλα, ιδανικό για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους

ΤΣΟΥΡΕΚΙ LIGHT

tsoureki-light top

Ελαφρύ χωρίς βούτυρο, αυγά και γάλα, ιδανικό για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
4 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Κόστος: 8€,

ΥΛΙΚΑ

Για 4 κομμάτια ()

Για τη συνταγή

  • 2 κιλά αλεύρι για τσουρεκι
  • 40 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη ελαιολάδου
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουτ. σουπ. μέλι
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 1 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο
  • 1 κουτ.γλυκ. μαχλέπι σκόνη
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κουτ.γλυκ. κόλιανδρο σπόρους
  • 1 κουτ. σουπ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κομματάκι μαστίχα κοπανισμένη μαζί με ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι χυμό από πορτοκάλι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι

Για από πάνω

  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σουπ. αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ διαλύετε την μαγιά με δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό, ρίχνετε το μισό αλεύρι και τρείς κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε με το χέρι σας το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει μια αραιή ζύμη (σε πυκνότητα πρέπει να πλησιάζει αυτή των λουκουμάδων).


2. Σκεπάζετε το μπολ με ζεστές βαμβακερές πεσέτες και το αφήνετε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.


3. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ενάμιση φλιτζάνι νερό μαζί με τον κόλιανδρο και το γλυκάνισο. Σουρώνετε το υγρό μείγμα και το αφήνετε το να χλιαρύνει για 10 λεπτά.


4. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι, τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, το ζωμό από το βρασμένο κόλιανδρο και γλυκάνισο, τον χυμό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι το οποίο έχετε αναμίξει με το μπέικιν πάουντερ.


5. Ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας με δυνατές και γρήγορες κινήσεις για 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και ελαστική. Την μεταφέρετε σε καθαρό αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με διπλή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα για να διπλασιαστεί σε όγκο.


6. Όταν περάσει η ώρα βγάζετε την ζύμη από το μπολ, την τοποθετείτε επάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζετε σε έξι μικρά κομμάτια και τα πλάθετε σε κορδόνια και στη συνέχεια σε πλεξίδα.


7. Στρώνετε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε τα τσουρέκια, τα σκεπάζετε με διπλή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο για 1 ώρα.


8. Βάζετε σε ένα μικρό μπολ την ζάχαρη με το χλιαρό νερό, τα ανακατευετε λίγο με ένα κουτάλι, με ένα πινέλο αλείφετε όλη την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζετε με το αμύγδαλο. Ψήνετε τα τσουρέκια στην προτελευταία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 45 -50 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ένα αυγό.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face