Για 4 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη ζύμη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το νερό, το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, και τον κρόκο αυγού σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με τον αυγοδάρτη.
2. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ 3 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, και το αλάτι σε ένα μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα νερού και ανακατεύετε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει συνοχή, περίπου 2 λεπτά.
3. Συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και ελαστική, περίπου 8 λεπτά. Εάν μετά από 4 λεπτά ζυμώματος η ζύμη δεν έχει την κατάλληλη συνοχή προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου αλλά να κολλάει στον πάτο.
4. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και τη ζυμώνετε με τα χέρια σας για να σχηματίσετε μια λεία, στρογγυλή μπάλα. Τοποθετείτε την μπάλα της ζύμης σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτετε με μεμβράνη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε 1 με 1 ½ ώρα.
5. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί. Αδειάζετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε σε 2 κομμάτια, το ένα διπλάσιο από το άλλο. Χωρίζετε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης σε 3 κομμάτια και τα πλάθετε σε κορδόνια, περίπου 40 εκ μήκος και 3 εκ πάχος.
6. Τοποθετείτε τα τρία κορδόνια παράλληλα και τα ενώνετε στην πάνω πλευρά τους. Πλέκετε τα κορδόνια παίρνοντας το κορδόνι στα δεξιά και περνώντας το από το κεντρικό. Στη συνέχεια, παίρνετε το κορδόνι στα αριστερά και το περνάτε από το κεντρικό. Επαναλαμβάνετε τις κινήσεις μέχρι να πλεχτούν τα κορδόνια, και στο τέλος ενώνετε τη ζύμη πιέζοντας την ελαφρά. Χωρίζετε το μικρότερο κομμάτι της ζύμης σε 3 κορδόνια , μήκους 40 εκ και πάχους 1,5εκ, και τα πλέκετε με τον ίδιο τρόπο.
7. Φτιάχνετε το γλάσο. Χτυπάτε σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι το ασπράδι αυγού με το νερό. Μεταφέρετε τη μεγαλύτερο πλεξίδα στο ταψί που έχετε προετοιμάσει και αλείφετε την επιφάνειά της με γλάσο με την βοήθεια ενός πινέλου. Τοποθετείτε την μικρότερη πλεξίδα από πάνω και τις ενώνετε στις άκρες. Σκεπάζετε το ταψί με μεμβράνη που έχετε λαδώσει ελαφρά και αφήνετε το challah να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Το challah έχει φουσκώσει όταν το πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλό σας και η ζύμη επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος.
8. Αλείφετε την επιφάνεια του challah με το υπόλοιπο μείγμα του ασπραδιού και το πασπαλίζετε με το σουσάμι, αν χρησιμοποιήσετε, και το ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, περίπου 30 με 40 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος περιστρέφετε το ταψί.
9. Βγάζετε το challah από το φούρνο το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά, στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 2 ώρες, πριν από το σερβίρισμα.
Για να κάνουμε τη συνταγή πιο εύκολη αντί για προζύμι βάλαμε ξηρή μαγιά και για να γίνει πιο ελαφρύ βάλαμε νερό αντί για γάλα, και μετά από πολλούς συνδυασμούς για την ποσότητα των αυγών καταλήξαμε σε 2 αυγά και 1 κρόκο. Προσθέτοντας ¼ φλιτζάνι ζάχαρη βελτιώθηκε η γεύση και το χρώμα του.