alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

peltes-kidoni top

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κυδώνι αιώνες τώρα θεωρείται το καλύτερο φρούτο για να φτιάξει κανείς αυτόν τον πορφυρό διάφανο και μυρωδάτο πελτέ; Μα γιατί στην φλούδα του και στους καστανούς μικροσκοπικούς καρπούς του, ακόμα και στο σκληρό εσωτερικό του υπάρχει συγκεντρωμένη μια ουσία που ονομάζεται «πηκτίνη». Μια ουσία η οποία όταν αναμιχθεί με μέλι, ζάχαρη, κρασί, ξύδι και λεμόνι αντιδρά με τέτοιο ώστε να δένει τα γλυκίσματα και ιδιαίτερα τις μαρμελάδες

ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ

peltes-kidoni top

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το κυδώνι αιώνες τώρα θεωρείται το καλύτερο φρούτο για να φτιάξει κανείς αυτόν τον πορφυρό διάφανο και μυρωδάτο πελτέ; Μα γιατί στην φλούδα του και στους καστανούς μικροσκοπικούς καρπούς του, ακόμα και στο σκληρό εσωτερικό του υπάρχει συγκεντρωμένη μια ουσία που ονομάζεται «πηκτίνη». Μια ουσία η οποία όταν αναμιχθεί με μέλι, ζάχαρη, κρασί, ξύδι και λεμόνι αντιδρά με τέτοιο ώστε να δένει τα γλυκίσματα και ιδιαίτερα τις μαρμελάδες

Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
3 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 0€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 3 Βάζα του 1/2 κιλού ()

Για τη συνταγή

  • 2 κιλά ώριμα κίτρινα κυδώνια
  • 1 1/4 κιλό ζάχαρη
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 12 φλιτζάνια νερό
  • χυμός λεμονιού

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική, Χωρίς Γλουτένη, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε πολύ καλά τα κυδώνια. Τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε 6-8 φέτες το κάθε ένα. Αφαιρείτε τους σπόρους και τα βάζετε σε ένα μπολ, στην οποία έχετε ρίξει προηγουμένως νερό και χυμό λεμονιού. Σε μια μικρή σακούλα από λεπτή φανέλα ή τριπλό τουλουπάνι βάζετε τους σπόρους, τα φλούδες και την αρμπαρόριζα και την δένετε σφιχτά.


2. Βάζετε σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα το νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα κυδώνια . Τα βράζετε χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν πολύ, προσθέτοντας ζεστό νερό, όταν η στάθμη κατεβαίνει. Βράζετε μαζί και την σακούλα με τα φλούδες και τους σπόρους.


3. Όταν τα φρούτα είναι έτοιμα, τα βάζετε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι, το οποίο έχετε ντύσει προηγουμένως με καλά βρεγμένο και στραγγισμένο ύφασμα (κατά προτίμηση τριπλό τουλουπάνι ή λεπτή φανέλα). Δεν πιέζετε τα φρούτα καθόλου για να μην θολώσει ο ζωμός. Στραγγίζετε απαλά και την σακούλα με τα φλούδες και τους σπόρους και την πετάτε. Θα περάσουν 2-3 ώρες έως ότου στραγγίσουν καλά τα φρούτα τα οποία πετάτε επίσης.
4. Ο ζωμός που έχει μείνει, πρέπει να είναι γύρω στα 8 φλιτζάνια νερού. Τον αφήνετε να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέτετε τη ζάχαρη και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζετε στην επιφάνεια.


5. Δοκιμάζετε το δέσιμο του ζελέ μετά από 10 περίπου λεπτά, στην άκρη της κουτάλας σας ή σε κρύο γυάλινο πιάτο. Ελαφρύτερο δέσιμο δίνει πιο «τρεμουλιαστό» ζελέ. Το μεταφέρετε ζεστό σε γυάλινα βάζα που έχετε αποστειρώσει. Τον διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 χρόνο.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Ο χυμός τους μισού λεμονιού, που μπορεί να προστεθεί προαιρετικά μαζί με την ζάχαρη, προστατεύει το ζελέ από πιθανό ζαχάρωμα. Για να αποστειρώσετε τα βάζα, προθερμαίνετε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Πλένετε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένετε καλά και στη συνέχεια τα σκουπίζετε προσεκτικά ώστε να μην έχουν νερό. Πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί στρώνετε μια βαμβακερή πετσέτα, πάνω στην οποία βάζετε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους. Τα αφήνετε στον φούρνο για 15 λεπτά. Κατόπιν τα βγάζετε προσεκτικά με γάντι κουζίνας και τα γεμίζετε ενώ είναι ακόμα ζεστά μέχρι το χείλος με το καυτό γλυκό.Κλείνετε πολύ καλά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύετε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face