Για 8 άτομα ()
1. Χωρίζετε κρόκους από ασπράδια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και το αφήνετε να βράσει με μέτρια θερμοκρασία. Στο χείλος της κατσαρόλας εφαρμόζετε ένα μπολ ίδιας διαμέτρου και προσέχετε να μην ακουμπάει στο νερό που βράζει. Στο μπολ ρίχνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε την βανίλια ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
2. Εν τω μεταξύ βάζετε την ζελατίνη στις 6 κουταλιές νερό. Ζεσταίνετε το χυμό πορτοκαλιού και όταν οι ζελατίνες μαλακώσουν, τις ρίχνετε στο χλιαρό χυμό και ανακατεύετε να λιώσουν. Μόλις λιώσουν τις προσθέτετε στο μείγμα των κρόκων που έχετε ήδη αποσύρει από τη φωτιά. Ξαναβάζετε στην φωτιά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
3. Φτιάχνετε το σιρόπι ζεσταίνοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βουτάτε τα μπισκότα ελαφρά στο σιρόπι και τα στρώνετε στα τοιχώματα μιας φόρμας για σαρλότ.
4. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την προσθέτετε στο μείγμα των κρόκων με απαλές κινήσεις. Χτυπάτε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια διπλώνετε στο μείγμα τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω μέχρι το μείγμα να ενσωματωθεί στο μείγμα. Οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ απαλές γιατί δεν πρέπει να «πέσει» η μαρέγκα.
5. Ρίχνετε την κρέμα στην φόρμα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα μπισκότα, βουτηγμένα και αυτά στο σιρόπι και το αφήνετε 4-5 ώρες στο ψυγείο. Ξεφορμάρετε τη σαρλότ αναποδογυρίζοντας την με προσοχή σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε με τις φέτες καραμελωμένου πορτοκαλιού και σερβίρετε.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε και με λεμόνι ή μανταρίνι.