Για 8 κομμάτια ()
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 1800C και βράστε νερό στο βραστήρα
Βρείτε ένα μεγάλο βαθύ ταψί ή πυρέξ που να ταιριάζει μέσα η φόρμα του κέικ -εκεί θα μπει το ζεστό νερό που θα περιβάλει τη φόρμα ( bain marie).
Ψεκάστε το εσωτερικό της φόρμας με ελαιόλαδο και απλώστε το μισό φλιτζανι της καραμέλας στη βάση της.
2. Τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπήστε το νερό, λάδι και το ξύδι και προσθέστε σιγά σιγά μέσα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις το ξηρό μίγμα έως ότου ομογενοποιηθεί. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, πάνω από την στρώση καραμέλας.
3. Σε ένα μπολ χτυπάτε με τον αυγοδάρτη τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, στη συνέχεια, προσθέτετε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού, την κρέμα γάλακτος, και το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα.
4. Στην αρχή θα νομίζετε ότι τα δυο μείγματα θα ανακατευτούν μεταξύ τους, αλλά μη το φοβηθείτε θα γίνει ο διαχωρισμός τους κατά το ψήσιμο.
5. Σκεπάστε την φόρμα με αλουμινόχαρτο αφού προηγουμένως το έχετε ψεκάσει με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τη φόρμα μέσα στο μεγαλύτερο ταψί και γεμίστε το με το ζεστό νερό περίπου δύο με τρία δάκτυλα. Αυτός ο τρόπος ψήνει αργά & ομοιόμορφα το κέικ. Ψήνουμε για 1 ώρα , να βγαίνει το μαχαίρι έξω καθαρό.
6. Βγάλτε την φόρμα από το φούρνο και το ταψί με το ζεστό νερό και αφήστε την αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
7. Αναποδογυρίσετε τη φόρμα σε κατάλληλη πιατέλα αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει καλά.
8. Περιχύστε από πάνω την υπόλοιπη καραμέλα και διακοσμήστε αν θέλετε με καραμελώμενες φλούδες πορτοκαλιού.
Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε αντί-κολλητική φόρμα ή σιλικόνης για να μην δυσκολευτείτε στο ξεφορμάρισμα.