Για 12 άτομα ()
1. Φτιάχνετε το κέικ. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τη μισή ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα και το αλάτι, τα φιστίκια και τη σοκολάτα και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει αφράτο.
2. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 25εκ. και αδειάζετε το μείγμα του κέικ. Το απλώνετε ομοιόμορφα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 45 λεπτά. αποσύρετε από το φούρνο, αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά, το ξεφορμάρετε και το μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την γκανάζ. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό κατά τα 2/3 και την βάζετε να βράσει. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιας διαμέτρου, το οποίο δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό. Ρίχνετε στο μπολ τη σοκολάτα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει. Αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα και αφήνετε την γκανάζ να κρυώσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
4. Ρίχνετε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάτε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψουν. Διπλώνετε με απαλές κινήσεις την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα και απλώνετε την γκανάζ στην επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίζετε με τα φιστίκια και σερβίρετε.
Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με καρύδια.