Για 6 άτομα ()
1. Πλένουμε το χταπόδι καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βράζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το τοποθετούμε με ελάχιστο θαλασσινό αλάτι, το θυμάρι, το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι. Ρίχνουμε το χταπόδι να βράσει για περίπου 65-70 λεπτά.
2. Εντωμεταξύ σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε με 1 κουτ. τσαγ. ελαιόλαδο το αξεφλούδιστο σκόρδο . Προσθέτομε τις βρασμένες πατάτες και σβήνουμε με το ξύδι.
3. Αφαιρούμε το σκόρδο και αδειάζομε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη, τα κρεμμυδάκια , τον μαϊντανό.
4. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μισή ώρα.
5. Χρησιμοποιούμε ένα μακρύ πιρούνι για να τσεκάρετε αν το χταπόδι είναι ψημένο και αρκετά μαλακό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα για να κρυώσει και κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φετούλες 3 εκ. Μαρινάρουμε το χταπόδι με το ξύδι, με το ελαιόλαδο και με λίγο θαλασσινό αλάτι.
6. Προσθέτουμε το χταπόδι στην πατατοσαλάτα και περιχύνουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο . Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο πιπέρι καις σερβίρουμε αμέσως .
Αν δεν σας αρέσει η γεύση από το ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού.