Για 6 άτομα ()
1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τους δύο κιμάδες μαζί με ένα φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο πάγο. Βάζετε τον γάντζο (εργαλείο μίξερ) και δουλεύετε για 7-8 λεπτά μέχρι να σπάσουν οι ίνες και να ασπρίσει το μείγμα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρετε τον κιμά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ζυμώνετε με τα χέρια σας για τουλάχιστον 8 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και οι υφές. Σκεπάζετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξει.
3. Αλείφετε τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο και πλάθετε σε μετρίου μεγέθους μπιφτέκια και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί. Αν θέλετε, τα αφήνετε σκέτα, αλλιώς μπορείτε να τα εμπλουτίσετε με πατατούλες και φετούλες από φρέσκιες ντομάτες και για άρωμα μπορείτε να ρίξετε μία σκελίδα σκόρδο. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σκέτα σε μια σχάρα στο φούρνο κάτω απ' την οποία έχετε τοποθετήσει ένα ταψί με νερό ώστε να ενυδατώνονται.
4. Το περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20'-25'. Σερβίρετε ενώ είναι ζεστά.
Ο πάγος με συνδυασμό με τη φυγόκεντρη δύναμη του μίξερ σπάει τις ίνες της πρωτεΐνης του κρέατος με αποτέλεσμα να έχετε ένα αφράτο μπιφτέκι χωρίς τη προσθήκη ψωμιού ή φρυγανιάς. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να το έχετε δουλεύοντας τον κιμά σε ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος.