Για 8 άτομα ()
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνετε την κινόα, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι. Προσθέτετε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, την παρμεζάνα, το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε το τριμμένο παξιμάδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη λίγα λεπτά να απορροφήσει τα υγρά το παξιμάδι και στη συνέχεια ζυμώνετε καλά.
2. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχετε ένα μείγμα με αρκετή υγρασία που να μπορείτε όμως να το πλάσετε σε 8 μέτρια μπέργκερ. Πρέπει να έχει αρκετή υγρασία ώστε να μην στεγνώσει και ξεραθεί στο ψήσιμο, αλλά και σφιχτή συνοχή ώστε να μην διαλυθεί κατά το ψήσιμο. Διορθώνετε το μείγμα προσθέτοντας ανάλογα, λίγο τριμμένο παξιμάδι ή λίγο νερό.
3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, τοποθετείτε τα μπέργκερ και τα αφήνετε να ψηθούν καλά από την μια πλευρά, περίπου 7 με 10 λεπτά, πριν τα γυρίσετε να ψηθούν και από την άλλη για άλλα 5 λεπτά. Δεν πρέπει να γυρίσετε τα μπέργκερ πολλές φορές γιατί θα σπάσουν.
4. Σερβίρετε τα μπέργκερ πάνω σε ψημένα ψωμάκια μαζί με την ρόκα φέτες από αβοκάντο, λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά και λεμόνι.
Τα ψημένα μπέργκερ κινόας μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα και στην κατάψυξη για δύο μήνες. Απλά ξεπαγώστε τα, ζεστάνετέ τα στον φούρνο μικροκυμάτων και απολαύστε τα.