Για 12 άτομα ()
1. Αφού πλύνετε την κολοκύθα, την ανοίγετε και με ένα κουτάλι, την καθαρίζετε από μέσα, για να βγάλετε τα σπόρια και τις ίνες.
2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τον κιμά και τον αφήνετε, μέχρι να ασπρίσει. Μετά, προσθέτετε την συκωταριά, αφού πρώτα την έχετε πλύνει με νερό και ξύδι και την έχετε βράσει. Την σοτάρετε μαζί με τον κιμά και προσθέτετε το κρεμμύδι, και το πράσο και τα σοτάρετε όλα μαζί. Τέλος, βάζετε το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί και το αφήνετε, μέχρι να εξατμιστεί.
3. Μετά, προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι, αφού πρώτα το έχετε περάσει από τον φούρνο, τον άνηθο, και το λεμόνι.
4. Πασπαλίζετε το εσωτερικό της κολοκύθας με τον μάραθο και το χοντροκομμένο πιπέρι. Γεμίζετε την κολοκύθα με την γέμιση και την βάζετε σε ένα ταψί, αφού πρώτα την αλείψετε με λάδι και την τυλίγετε καλά με αλουμινόχαρτο.
5. Την κλείνετε με το καπάκι της και την βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και την αφήνετε στους 250 βαθμούς για 1 ½ ώρα και μετά στους 150 βαθμούς για άλλη 1 ½ ώρα.
Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε την συκωταριά και να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του κιμά.