alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

torta-di-nona top

Είναι η διάσημη σε όλο τον κόσμο συνταγή για "torta della nona" η «τάρτα της γιαγιάς», με καταγωγή από την Φλωρεντία. Έχει αρκετές παραλλαγές, λέγεται όμως ότι η αυθεντική συνταγή παραμένει μυστική

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

torta-di-nona top

Είναι η διάσημη σε όλο τον κόσμο συνταγή για "torta della nona" η «τάρτα της γιαγιάς», με καταγωγή από την Φλωρεντία. Έχει αρκετές παραλλαγές, λέγεται όμως ότι η αυθεντική συνταγή παραμένει μυστική

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
3 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • 3/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκους αυγών
  • 2 κουτ. σουπ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 4 κουτ. σουπ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 4 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού καλά τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα ζυμώνετε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν σε μια μπάλα ή οποία ξεκολλά από τα τοιχώματα και μαζεύετε γύρω από τον γάντζο. Αποσύρετε τη ζύμη από τον κάδο, την πλάθετε σε μια μπάλα και την τυλίγετε σε μεμβράνη. Τοποθετείτε την ζύμη στο ψυγείο να «σταθεί» για 1 ώρα.


2. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα χτυπάτε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος ρίχνετε το 1/3 της ποσότητάς του στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύετε πολύ καλά.


3. Αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ. Σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη – η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα – και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.


4. Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και τα κόβετε τα ¾ της ποσότητας της. Στρώνετε τον πάγκο της κουζίνας σας με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε επάνω τα κομμάτι της ζύμης που κόψατε. Σκεπάζετε με ένα δεύτερο φύλλο αντικολλητικού χαρτιού και ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 30 εκ. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγετε σε φύλλο διαμέτρου 26 εκ. την υπόλοιπη ζύμη και την αφήνετε στην άκρη.


5. Μεταφέρετε με προσοχή το μεγάλο φύλλο σε μια ταρτιέρα 26 εκ. και καλύπτετε τον πάτο και τα τοιχώματά της. Ότι περισσεύει από τα πλαϊνά της ταρτιέρας το αφαιρείτε.


6. Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο και την χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να μαλακώσει, προσθέτοντας σταδιακά το χυμό λεμονιού. Γεμίζετε την τάρτα με την κρέμα.


7. Μεταφέρετε με προσοχή το δεύτερο φύλλο ζύμης και σκεπάζετε την τάρτα. Πιέζετε απαλά με τα δάχτυλά σας γύρω – γύρω την τάρτα να ενωθούν καλά οι άκρες και να κλείσει η τάρτα.


8. Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά. Πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε πριν ψήσετε την τάρτα, αλείψτε την με ένα μείγμα από 1 αυγό και 3 κ.σ. γάλα και πασπαλίστε την με ½ φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face