Για 8 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια κάθετα . Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο στρογγυλό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. με ¼ φλιτζανιού νερό, έπειτα λιώνετε τη ζάχαρη με χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζάχαρη λιώσει, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα η καραμέλα (μη αφήσετε να σκουρύνει πολύ).
2. Αποσύρετε τη καραμέλα από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο – θα βγάλει έντονα ''αφρό''. Έπειτα βάζετε τις μπανάνες από πάνω όρθιες, μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Βάζετε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τις μπανάνες να κρυώσουν εντελώς.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανοίγετε τη σφολιάτα επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια . Έπειτα την απλώνετε πάνω από τις μπανάνες στο τηγάνι. Κόβετε τις άκρες της ζύμης έχοντας σαν οδηγό το χείλος του τηγανιού, στη συνέχεια προσεκτικά κλείνετε τη ζύμη γύρω από τις μπανάνες, σιγουρεύοντας ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ψήνετε για 30' μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να φουσκώσει. Αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε για 5 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζετε τη τάρτα προσεκτικά σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε με την τριμμένη σοκολάτα και σερβίρετε.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψημένο και τριμμένο φουντούκι.