Για 8 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τα μήλα. Βγάζετε τον κεντρικό πυρήνα τους με το ειδικό εργαλείο. Κόβετε τα μήλα στη μέση - τα μήλα μπορεί να μαυρίσουν αλλά αυτό δεν επηρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο στρογγυλό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. με ¼ φλιτζανιού νερό, έπειτα λιώνετε τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζάχαρη λιώσει, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα η καραμέλα - μη αφήσετε να σκουρύνει πολύ.
2. Αποσύρετε τη καραμέλα από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο – θα βγάλει έντονα ''αφρό''. Πασπαλίζετε την καραμέλα με το αλάτι (θα λιώσει μέσα στο μείγμα), έπειτα βάζετε τα μήλα με τη κομμένη πλευρά από πάνω, μέχρι να γεμίσει το τηγάνι – γεμίζετε με τα κομμένα μήλα τις άκρες, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι τα μήλα θα συρρικνωθούν ενώ ψήνονται. Βάζετε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν εντελώς.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανοίγετε τη σφολιάτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος ½ εκ., έπειτα την απλώνετε πάνω από τα μήλα στο τηγάνι. Κόβετε τις άκρες της ζύμης έχοντας σαν οδηγό το χείλος του τηγανιού, στη συνέχεια προσεκτικά κλείνετε τη ζύμη γύρω από τα μήλα, σιγουρεύοντας ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ψήνετε για 30' μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να φουσκώσει. Αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε για 5 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζετε την τάρτα προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Μπορείτε αν θέλετε αντί για μήλα να βάλετε αχλάδια με σκληρή σάρκα ή βερίκοκα μεγάλα και ώριμα.