alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

tarta karamela topimage

Εύκολη και ξεχωριστή αυτή τη τάρτα με μήλα. Η υφάλμυρη και πλούσια καραμέλα είναι εκείνη που εκτοξέυει την νοστιμιά της στα ύψη.

ΤΑΡΤ ΤΑΤΕΝ ΜΕ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΛΜYΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

tarta karamela topimage

Εύκολη και ξεχωριστή αυτή τη τάρτα με μήλα. Η υφάλμυρη και πλούσια καραμέλα είναι εκείνη που εκτοξέυει την νοστιμιά της στα ύψη.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€,

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 8 μήλα μέτρια, κίτρινα
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική αλεσμένη
  • 3 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1/3 κουτ.γλυκ. αλάτι σε νιφάδες
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • αλεύρι για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζετε τα μήλα. Βγάζετε τον κεντρικό πυρήνα τους με το ειδικό εργαλείο. Κόβετε τα μήλα στη μέση - τα μήλα μπορεί να μαυρίσουν αλλά αυτό δεν επηρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο στρογγυλό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. με ¼ φλιτζανιού νερό, έπειτα λιώνετε τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζάχαρη λιώσει, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα η καραμέλα - μη αφήσετε να σκουρύνει πολύ.


2. Αποσύρετε τη καραμέλα από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο – θα βγάλει έντονα ''αφρό''. Πασπαλίζετε την καραμέλα με το αλάτι (θα λιώσει μέσα στο μείγμα), έπειτα βάζετε τα μήλα με τη κομμένη πλευρά από πάνω, μέχρι να γεμίσει το τηγάνι – γεμίζετε με τα κομμένα μήλα τις άκρες, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι τα μήλα θα συρρικνωθούν ενώ ψήνονται. Βάζετε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν εντελώς.


3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανοίγετε τη σφολιάτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος ½ εκ., έπειτα την απλώνετε πάνω από τα μήλα στο τηγάνι. Κόβετε τις άκρες της ζύμης έχοντας σαν οδηγό το χείλος του τηγανιού, στη συνέχεια προσεκτικά κλείνετε τη ζύμη γύρω από τα μήλα, σιγουρεύοντας ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ψήνετε για 30' μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να φουσκώσει. Αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε για 5 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζετε την τάρτα προσεκτικά σε μια πιατέλα.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε αν θέλετε αντί για μήλα να βάλετε αχλάδια με σκληρή σάρκα ή βερίκοκα μεγάλα και ώριμα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face