Για 8 άτομα ()
1. Φτιάχνετε πρώτα την κρούστα: Θρυμματίζετε τα μπισκότα είτε στο μπλέντερ ή με έναν πλάστη, αφού τα βάλετε σε μια πλαστική σακούλα και τα χτυπήσετε.
2. Σε ένα μπολ λιώνετε το βούτυρο μαζί με το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην βράσει. Έπειτα, ρίχνετε μέσα τα μπισκότα και ανακατεύετε με σπάτουλα ώστε να καλυφθούν παντού από το μείγμα βούτυρου-μελιού.
3. Αδειάζετε την κρούστα μέσα σε μια φόρμα για τάρτες διαστάσεων 12x36εκ. με αποσπώμενη βάση. Πιέζετε με τα χέρια σας για να απλωθεί ομοιόμορφα και στις άκρες και την τοποθετείτε στο ψυγείο όσο θα ετοιμάζετε τη γέμιση.
4. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σπάτε τις δύο σοκολάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζετε σ' ένα μεγάλο μπολ. Γεμίζετε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόζετε στο χείλος της το μπολ με τις σοκολάτες (διαδικασία μπεν μαρί). Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώστε τις σοκολάτες ανακατεύοντας κάθε τόσο με σπάτουλα. Μόλις λιώσουν, προσθέτετε την εσάνς βανίλιας, την ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε.
5. Παράλληλα χτυπάτε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και την προσθέτετε στο μείγμα με τις λιωμένες σοκολάτες.
6. Αδειάζετε την κρέμα στην φόρμα και την απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάλτε την στο ψυγείο να πήξει για 2 ώρες.
7. Κατόπιν, ακουμπάτε την τάρτα σε μια πιατέλα και αφαιρείτε την αποσπώμενη βάση. Θα σας διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα να την αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
8. Κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια. Γαρνίρετε με μικρές κουταλιές απ' την κρεμ φρες, ή ροζέτες σαντιγί στο κέντρο της μερίδας και από μια φράουλα ή βατόμουρο από πάνω. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και λίγες φράουλες ή βατόμουρα επιπλέον στο πλάι και σερβίρετε.
Όταν βράσει το βούτυρο περισσότερο απ' όσο πρέπει, βγάζει μαυρίλες και «αφήνει» το νερό του.