Logo

cubana top

Με πολύ ιδιαίτερη γέμιση από ξηρούς καρπούς, το τσουρέκι αυτό φτιάχνετε στην Βόρεια και κεντρική Ιταλία κυρίως στην περιοχή της Ρώμης

ΙΤΑΛΙΚΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

cubana top

Με πολύ ιδιαίτερη γέμιση από ξηρούς καρπούς, το τσουρέκι αυτό φτιάχνετε στην Βόρεια και κεντρική Ιταλία κυρίως στην περιοχή της Ρώμης

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
3 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα ()

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Για το άλειμμα

Για το γλάσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι σε ένα και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα το αυγό, τον κρόκο του αυγού, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.


2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το γάλα και το ζεσταίνετε μέχρι το μείγμα να είναι χλιαρό. Απσούρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.


3. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα αλαφρώς βουτυρωμένο μπολ και την αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε το κρασί και σταφίδες σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι το βράσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Ψιλοκόβετε στο μούλτι τα φουντούκια, τα καρύδια και κουκουνάρια. Προσθέτετε τα σαβαγιάρ και ψιλοκόβετε ακόμα μια φορά.


5. Μεταφέρετε το μείγμα των ξηρών καρπών σε ένα μπολ και προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κακάο, την κανέλα και το το μείγμα του κρασιού με τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά να γίνουν μια παχύρευστη αλοιφή.


6. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Με έναν ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο περίπου 30 x 50 εκ. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες 2 εκ.


7. Ξεκινώντας από μια πιο μεγάλη πλευρά ρολάρετε τη ζύμη και κλείνετε καλά τις άκρες ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Βουτυρώντε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ και τοποθετείτε το τσουρέκι. Καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε σε ένα ζεστό για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.


8. Αλείφετε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 40 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει. Ξεφορμάρετε το τσουρέκι και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.


9. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το γλάσο. Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και δουλεύετε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει λείο και λεπτόρευστο. Περιχύνετε το τσουρέκι με το γλάσο και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε το γλάσο, αν και του χαρίζει ωραίο χρώμα. Αν θέλετε χρησιμοποιήσετε και λευκό γλάσο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template