Για 12 άτομα ()
1. Διαλύεται την μαγιά με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
2. Όταν είναι έτοιμο βάζετε το αλεύρι σε ένα ανακατεμένο με το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λεμόνι, το ανεβασμένο ζυμάρι που έχει διπλασιαστεί σε όγκο και έχει γίνει προζύμι, το μισό ελαιόλαδο και 1,5 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε και άλλο αργότερα).
3. «Τραβάτε» το αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώνετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Λαδώνετε τα χέρια σας και ζυμώνετε αρκετή ώρα, να γίνει το ζυμάρι, ομοιογενές, μαλακό και εύπλαστο.
4. Το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 2-3 ώρες περίπου, σε σταθερή θερμοκρασία. Ζυμώνετε και πλάθετε κάπως λεπτά τριβιδάκια μήκους 7-8 εκ και πάχους 3-4εκ . Χαράζετε με το μαχαίρι, αν θέλετε, βάζετε πάνω ένα γαρίφαλο και τα τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο σκεπασμένα με βαμβακερή πεσέτα.
5. Τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για μια ώρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο και κρυώσουν λίγο, τα χωρίζετε σύμφωνα με τις χαραματιές και τα περιχύνετε με το κάπως πηχτό σιρόπι που έχετε στο μεταξύ ετοιμάσει βράζοντας για 10 λεπτά, το νερό με την ζάχαρη και το πετιμέζι.
Αν θέλετε προσθέστε στο ζυμάρι, αυγά και λίγο βούτυρο αλλά τότε θα αυξήσετε την ποσότητα της μαγιά στα 35 γρ.