alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

kalabouria top

Παραδοσιακή συνταγή που έφεραν μαζί τους οι Κωσταντινοπολίτες εξαιρετικά νόστιμα και πρωτότυπα αυτά τα τσουρεκάκια που ποτίζονται από το πλούσιο σιρόπι πετιμεζιού

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ

kalabouria top

Παραδοσιακή συνταγή που έφεραν μαζί τους οι Κωσταντινοπολίτες εξαιρετικά νόστιμα και πρωτότυπα αυτά τα τσουρεκάκια που ποτίζονται από το πλούσιο σιρόπι πετιμεζιού

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
6 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μαστίχα σκόνη
  • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 2 με 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια πετιμέζι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Διαλύεται την μαγιά με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.


2. Όταν είναι έτοιμο βάζετε το αλεύρι σε ένα ανακατεμένο με το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λεμόνι, το ανεβασμένο ζυμάρι που έχει διπλασιαστεί σε όγκο και έχει γίνει προζύμι, το μισό ελαιόλαδο και 1,5 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε και άλλο αργότερα).


3. «Τραβάτε» το αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώνετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Λαδώνετε τα χέρια σας και ζυμώνετε αρκετή ώρα, να γίνει το ζυμάρι, ομοιογενές, μαλακό και εύπλαστο.


4. Το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 2-3 ώρες περίπου, σε σταθερή θερμοκρασία. Ζυμώνετε και πλάθετε κάπως λεπτά τριβιδάκια μήκους 7-8 εκ και πάχους 3-4εκ . Χαράζετε με το μαχαίρι, αν θέλετε, βάζετε πάνω ένα γαρίφαλο και τα τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο σκεπασμένα με βαμβακερή πεσέτα.


5. Τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για μια ώρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο και κρυώσουν λίγο, τα χωρίζετε σύμφωνα με τις χαραματιές και τα περιχύνετε με το κάπως πηχτό σιρόπι που έχετε στο μεταξύ ετοιμάσει βράζοντας για 10 λεπτά, το νερό με την ζάχαρη και το πετιμέζι.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε προσθέστε στο ζυμάρι, αυγά και λίγο βούτυρο αλλά τότε θα αυξήσετε την ποσότητα της μαγιά στα 35 γρ.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face