Για 4 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Ρίχνετε το γάλα και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά μαζί και στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα του γάλακτος και τα αυγά και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα θα είναι ένας πολύ πηκτός χυλός. Το αφήνετε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί
2. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια λεία και ελαστική ζύμη, περίπου 10 λεπτά. Λαδώνετε καλά ένα μπολ και μεταφέρετε τη ζύμη, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα.
3. Φτιάχνετε την επικάλυψη. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο. Μόλις λιώσει το αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα πινέλο αλείφετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση διαμέτρου 25εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη και την κανέλα να ενωθούν τα υλικά. Παίρνετε 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. από το μείγμα της ζάχαρης και τα ανακατεύετε με τα καρύδια.
4. Φτιάχνετε το monkey bread. Παίρνετε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα πλάθετε σε μικρά μπαλάκια. Η ποσότητα της ζύμης θα σας δώσει περίπου 65 μπαλάκια. Βουτάτε ένα – ένα τα μπαλάκια της ζύμης στο βούτυρο και στη συνέχεια στο μείγμα της ζάχαρης και τα αραδιάζετε στη φόρμα, προσέχοντας να καλύψετε καλά τη βάση. Μόλις κάνετε μια στρώση πασπαλίζετε με τα καρύδια και συνεχίζετε να γεμίζετε τη φόρμα με τα υπόλοιπα μπαλάκια, αφού τα βουτήξετε στο βούτυρο και τη ζάχαρη. Αν σας περισσέψει βούτυρο και ζάχαρη περιχύνετε με αυτά την επιφάνεια του monkey bread. Σκεπάζετε τη φόρμα με μεμβράνη και αφήνετε το monkey bread να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
5. Ψήνετε το monkey bread σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρετε.
Μπορείτε αν θέλετε πιο πλούσια γεύση να το περιχύσετε με μια σάλτσα σοκολάτας. Ή αν το θέλετε πιο spicy να προσθέσετε στο μείγμα της ζάχαρης 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο και 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο μειώνοντας την ποσότητα της κανέλας στο μισό.