Logo

krendel thumb

Το πιο ανατρεπτικό και πλούσιο Χριστόψωμο που έχετε δοκιμάσει με γέμιση από άφθονα ξηρά φρούτα βρασμένα σε κρασί. Μπορείτε να του βάλετε γλάσο αντί για σχέδια με σταυρούς

ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

krendel thumb

Το πιο ανατρεπτικό και πλούσιο Χριστόψωμο που έχετε δοκιμάσει με γέμιση από άφθονα ξηρά φρούτα βρασμένα σε κρασί. Μπορείτε να του βάλετε γλάσο αντί για σχέδια με σταυρούς

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
1 ώρ. 30 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 20€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 15 άτομα ()

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Για το γλάσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, τους κρόκους, το μισό αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να ενωθούν καλά το υλικά. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.


2. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα φέρνετε σε βρασμό. Μόλις πάρουν βράσει χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά. Ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το αφήνετε να κρυώσει.


3. Βάζετε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε φύλλο. Την αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε την γέμιση χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι την άκρη. Διπλώνετε τις άκρες προς το κέντρο για να σχηματίσετε μια μπάλα. Πλάθετε την μπάλα σε καρβέλι και το τοποθετείτε σε ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τυλίγετε με μεμβράνη και αφήνετε το ψωμί να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30 λεπτά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.


4. Όσο ψήνετε το ψωμί ετοιμάζετε το γλάσο: ενώνετε όλα τα υλικά μαζί. Βγάζετε το ψωμί από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το στολίζετε με το γλάσο. Αν θέλετε μπορείτε απλά να του φτιάξετε σχέδια με ζύμη ή ζαχαρόπαστα από πάνω.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Επειδή είναι βαρύ ψωμί λόγω της γέμισης του καλά είναι να του δώσετε χρόνο να ανέβει και να φουσκώσει.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template