alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

kotsida top

Μοναδικό ζουμερό εορταστικό ψωμί της Ελβετίας με διαφορετικές ανάλογα της περιοχή γεμίσεις. Συνήθως γίνετε με μήλο ψιλοκομμένο ή με κράνμπερις

ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΟΤΣΙΔΑ

kotsida top

Μοναδικό ζουμερό εορταστικό ψωμί της Ελβετίας με διαφορετικές ανάλογα της περιοχή γεμίσεις. Συνήθως γίνετε με μήλο ψιλοκομμένο ή με κράνμπερις

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
1 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 2 Δωδεκάδες ()

Για τη γέμιση

  • 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη κοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι μήλο τριμμένο ( χωρίς την φλούδα) ή κρανμπερις φρέσκα
  • 2 κουτ. σουπ. σταφίδα ξανθιά
  • 5 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα

Για τη ζύμη

  • 12 αυγά
  • 5 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κιλό μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 4 κιλά αλεύρι κίτρινο, σιταρένιο (τύπου Αμερικής)
  • 2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
  • 150 γρ. νωπή μαγιά
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ ή μπράντι
  • 16 φλιτζάνια ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Στο ένα κιλό αλεύρι προσθέτετε τέσσερα με πέντε φλιτζάνια χλιαρό νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό.


2. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο και να σχηματισθούν στην επιφάνειά του φουσκάλες.


3. Χτυπάτε τα αυγά ολόκληρα (κρόκο και ασπράδι) με τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη λιωμένη, το γάλα, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το υπόλοιπο αλεύρι.


4. Ρίχνετε το χυλό, όταν έχει πια φουσκώσει, στο μείγμα με τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη. Ενώνετε δουλεύοντας με το χέρι σας ή με ένα μίξερ όλα τα υλικά μαζί.


5. Έπειτα αρχίζετε σταδιακά να ρίχνετε το αλεύρι και να ζυμώνετε το μείγμα, μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και τρυφερή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης καθώς και από τα χέρια σας.


6. Σκεπάζετε το ζυμάρι με βαμβακερές πετσέτες και το αφήνετε σε ζεστό μέρος με σταθερή θερμοκρασία να διπλασιαστεί σε όγκο.


7. Χωρίζετε τη ζύμη σε μεγάλα κομμάτια και τη ζυμώνετε με το χέρι σας. Ανοίγετε κάθε κομμάτι σε χονδρό παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων 40Χ23 εκ. και πάχους 2-3 εκ.


8. Τα σκεπάζετε με βαμβακερές πετσέτες, τα τοποθετείτε σε ζεστό μέρος και τα αφήνετε να φουσκώσουν (περίπου 20 λεπτά) Ωστόσο βράζετε το μείγμα της γέμισης για 7-8 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.


9. Απλώνετε σε κάθε παραλληλόγραμμο ένα στρώμα γέμισης και τυλίγετε ρολό. Κάθε ρολό το κόβετε κατά μήκος με μυτερό μαχαίρι στα τρία κομμάτια. Τα τρία αυτά κομμάτια τα πλέκετε μεταξύ τους σε κοτσίδα. Τα τοποθετείτε σε ελαφρά βουτυρωμένες λαμαρίνες, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο.


10. Αφού φουσκώσουν, αλείφετε την επιφάνειά τους με λίγο χτυπημένο αυγό, ώστε να γυαλίσουν. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 - 55 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Δοκιμάστε να το φτιάξετε και μόνο με σταφίδα και μια μαρμελάδα βερίκοκου ή μήλου και ελάχιστη κανέλα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face