Για 6 άτομα ()
1. Για τη ζύμη: στο μπολ του μίξερ, βάλτε τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ανακατέψτε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα μόνο και μόνο για ομογενοποιηθούν.
2. Προσθέστε το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και το μαλακό βούτυρο. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε για 2 λεπτά περίπου.
3. Αλείφετε με λάδι ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρετε τη ζύμη εκεί, καλό είναι μόλις τη βάλετε στο μπολ να αναποδογυρίσετε τη ζύμη ώστε να έχει όλη καλυφθεί με λάδι. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
5. Τοποθετήστε σε ένα ταψί μια λαδόκολλά και αφήστε το στην άκρη.
6. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τοποθετήστε τη στο κέντρο. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 30Χ40 εκ.
7. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, απλώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο πάνω στη ζύμη. Πασπαλίστε με την κανέλα και με τη μαύρη ζάχαρη.
8. Προσθέστε μικρά κομμάτια από το υπόλοιπο βούτυρο πάνω από την γέμιση.
9. Αρχίστε να τυλίγετε τη ζύμη σφιχτά. Στη συνέχεια αφού την κάνετε ρολό σχηματίστε ένα δαχτυλίδι και ενώστε τις άκρες μεταξύ τους.
10. Κόψτε με ένα ψαλίδι σε φέτες ανά 2,5 εκ. περίπου, όχι όμως μέχρι κάτω. Σταματήστε λίγο πριν τη βάση της ζύμης.
11. Χτυπήστε το αυγό με τις 2 κουταλιές νερό και αλείψτε τη ζύμη από πάνω.
12. Ψήστε για 30 έως 35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
13. Για το γλάσο βανίλιας: τοποθετήστε τα συστατικά σε μια μικρή κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί χωρίς να έχει σβόλους.
14. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
15. Μόλις το sticky bun ψηθεί βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
16. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου περιχύστε με το γλάσο και σερβίρετε.
Εάν δεν θέλετε να βάλετε γλάσο μπορείτε απλά να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.