Για 8 άτομα ()
1. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το κουκουνάρι να μαλακώσουν, προσθέτετε και το αλάτι. Όταν είναι αλμυρούτσικο το μύδι, δεν βάζετε αλάτι στη γέμιση για να εξισορροπήσετε τη γεύση του.
2. Προσθέτετε το ρύζι, τα σοτάρετε και ρίχνετε και τα μπαχαρικά και τις σταφίδες. Αφού ανακατέψετε μια δύο φορές, προσθέτετε το νερό και το σιγοβράζετε. Το πιλάφι πρέπει να αποκτήσει την πυκνότητα όπως όταν είναι έτοιμο να τραβήξει το νερό του. Αν χρειασθεί του ρίχνετε ελάχιστο ζεστό νερό. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Τα μύδια γεμίζονται με κρύο πιλάφι.
3. Στο μεταξύ περνάτε από προσεκτικό έλεγχο τα καθαρισμένα μέσα και έξω μύδια. Τα πλένετε κρατώντας τα ένα - ένα κάτω από τη βρύση και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
4. Γεμίζετε προσεκτικά με ένα κουτάλι κάθε μύδι με τη γέμιση. Βάζετε στον πάτο της κατσαρόλας κάτι σαν μικρό τρυπητό ή ένα βαθύ πιάτο, για να δημιουργήσετε ένα ύψωμα, και τοποθετείτε τα γεμισμένα μύδια έτσι ώστε το στόμιό τους να είναι προς τα πάνω. Προσθέτετε 1 ¼ φλιτζάνι κρύο νερό.
5. Σκεπάζετε καλά τα μύδια με ένα βρεγμένο χαρτί ή με μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα με τρόπο που να μην βγαίνει ο αχνός του και να μη χρειάζεται να σκεπάσετε το καπάκι της κατσαρόλας.
6. Βράζετε έτσι τα μύδια για 25-30 λεπτά. Όταν το μύδι έχει ξεκολλήσει απ' το όστρακό του και τυλίξει το ρύζι, σημαίνει πως ψήθηκε. Αφού κρυώσουν τα αραδιάζετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.
Μπορείτε αντί για κουκουνάρι να βάλετε φιστίκι Αιγίνης