Για 8 άτομα ()
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις γαρίδες μαζί με τα κεφάλια από τις καραβίδες. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι. Βράζετε για 10-12 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μειωθεί κατά τα 2/3 το υγρό. Σουρώνετε σε ένα ψιλό τρυπητό και με ένα κουτάλι πιέζετε ελαφρά. Ξαναβράζετε τον ζωμό για 12-15 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί και άλλο.
2. Ρίχνετε τις καραβίδες σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι και τις βάζετε επάνω σε μάτι κουζίνας που είναι ήδη πολύ ζεστό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνετε το συμπυκνωμένο ζωμό, το ελαιόλαδο και το λεμόνι με λίγο αλάτι και το πιπέρι σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά περίπου. Σερβίρετε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.
Αν θέλετε, και έχουν αυγά οι καραβίδες, αφαιρέστε μερικά και προσθέστε τα προς το τέλος της διαδικασίας του μαγειρέματος για να «δέσει» ακόμα περισσότερο η σάλτσα.