Για 6 άτομα ()
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό και αλάτι. Όταν το νερό κοχλάσει ρίξτε μέσα τον αστακό. Βράστε τον για 12 λεπτά.
2. Βγάλτε τον αστακό, αφήστε τον τον στην άκρη αλλά κρατήστε το ζουμί του για να φτιάξετε το ρύζι.
3. Σε μια ευρύχωρη και ρηχή κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει χωρίς να μαυρίσει . Ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε και αυτό για 4-5 λεπτά να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
4. Μόλις απορροφηθεί το κρασί, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε ένα φλιτζάνι ζωμό από τον βρασμένο αστακό. Σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και τότε προσθέστε τον αστακό κομμένο στα δυο κατά μήκος και από την μεριά της σάρκας αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ένα ακόμη φλιτζάνι ζωμό από τον αστακό. Ανακατεύετε απαλά και σιγοβράζετε αν είναι απαραίτητο και αν βλέπετε ότι στεγνώνει το ρύζι προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό.
5. Δένετε στο τέλος με λίγο βούτυρο και σερβίρετε αμέσως το ρύζι χυλωμένο.
Αν θέλετε, αρωματίστε με λίγο φρέσκο μάραθο, όπως έκαναν στην Σκύρο.