Για 4 άτομα ()
1. Πλένετε το κρέας, το κόβετε σε μερίδες και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20'. Το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και το σιγοβράζτε για 1 ώρα περίπου έως ότου μαλακώσει καλά.
2. Προσθέτετε τον τραχανά, το κρεμμύδι, την ντομάτα κομμένα σε κύβους και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και βράζετε για 30' ακόμη.
3. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με λίγες σταγόνες φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και συνοδεύετε με την φέτα σε κύβους.
Εκτός από φέτα μπορείτε να κάψετε και κύβους από κασέρι που λιώνει σε συνδυασμό με φρυγανισμένα ψωμάκια.