Για 10 άτομα ()
1. Σε ένα μικρό μπολ μουσκεύετε τον τραχανά για 10 λεπτά αν τον χρησιμοποιήσετε.
2. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από τις ροδέλες της ντομάτας, την φέτα και το σιμιγδάλι ή την φρυγανιά. Αναμειγνύετε καλά (προτιμότερο με το χέρι σας) για 3-4 λεπτά να μαραθούν λίγο τα λαχανικά. Ενώνετε με το ρύζι ή και τον τραχανά αν τον χρησιμοποιήσετε.
3. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί ή σε ένα πυρέξ και το στρώνετε με μια σπάτουλα έτσι ώστε να γίνει επίπεδο. Αραδιάζετε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας. Στα κενά βάζετε την φέτα και πασπαλίζετε με την φρυγανιά ή το σιμιγδάλι. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρετε με σπάτουλα γιατί το φαγητό δεν κόβετε σε κομμάτια. Αν θέλετε ακόμα πιο πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά πράσινη ή αντί για τραχανά λίγο ξινόχονδρο.