Για 1 άτομα ()
1. Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα την ξανθιά μπύρα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε 3 κουταλιές της σούπας μέλι , κατά προτίμηση θυμαρίσιο.
2. Κατεβάζετε το μεθυσμένο σιροπάκι από το μάτι και το αφήνετε να γίνει αρκετά χλιαρό πριν ρίξετε τη νωπή μαγιά για να μην καταστραφούν οι μύκητες και τότε δεν θα ''ανέβει'' το ψωμί.
3. Τοποθετείτε το παραπάνω μείγμα σε ένα μπολ .Αρχίζετε σιγά σιγά να ρίχνετε στο υγρό λιγότερο από το μισό αλεύρι μαζί, με μια πρέζα αλάτι. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πιπεράκι για να γίνει πιο πικάντικο το ψωμάκι σας η οποιαδήποτε μπαχαρικό η αρωματικό θέλετε όπως είναι η μαστίχα κλπ.
4. Αρχίζετε να ζυμώνετε το ψωμάκι σας με το χέρι, διαφορετικά χρησιμοποιείτε μίξερ. Καθώς ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι θα αρχίσει να σχηματίζετε μια ζύμη όμοια με αυτή των λουκουμάδων δηλαδή αραιή. Σκεπάζετε με μία βαμβακερή πετσέτα το μπολ και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει.
5. Προσθέτετε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το ζυμάρι και να ομογενοποιείτε .Θέλετε να σχηματιστεί μια τρυφερή μπαλίτσα, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης .Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι η ανάλογα λίγη χλιαρή μπίρα
6. Σκεπάζετε με την πετσέτα πάλι το ζυμαράκι σας και το αφήνετε να ξεκουραστεί ,να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μια ώρα .Φτιάχνετε ένα μεγάλο καρβέλι από την ζύμη σας και το ακουμπάτε πάνω σε λαδωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι λαμαρίνα. Τοποθετείτε την λαμαρίνα στο φούρνο τον όποιο δεν έχετε ανάψει ακόμη .Το αφήνετε για 20' να φουσκώσει περισσότερο μέσα στο φούρνο. .Αμέσως μετά χαράζετε σταυρωτά με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του και την αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 35-40'.
Αυτό το ψωμάκι γίνετε πολύ ωραίο αν μοιράσετε την ζύμη σε μικρές φόρμες σιλικόνης για να πάρει κα καλύτερο σχήμα.