alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

PSOMI-MPYRAS large

Το πιο εύκολο ψωμί που έχετε φτιάξει ποτέ! Αφράτο πεντανόστιμο και χωρίς ίχνος μαγιάς.Τα αρωματικά όπως ο βασιλικός και το θυμάρι του δίνουν ένα διακριτικό τόνο. Η μαστίχα σε συνδυασμό όμως με τον κόλιανδρο το κάνουν εντελώς διαφορετικό!!

ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΞΑΝΘΙΑ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

PSOMI-MPYRAS large

Το πιο εύκολο ψωμί που έχετε φτιάξει ποτέ! Αφράτο πεντανόστιμο και χωρίς ίχνος μαγιάς.Τα αρωματικά όπως ο βασιλικός και το θυμάρι του δίνουν ένα διακριτικό τόνο. Η μαστίχα σε συνδυασμό όμως με τον κόλιανδρο το κάνουν εντελώς διαφορετικό!!

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
1 ώρ. 20 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 5€,

ΥΛΙΚΑ

Για 1 άτομα ()

Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι ξανθιά μπύρα
  • 3 κουτ. σουπ. μέλι
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 5 φλιτζάνια σκληρό λευκό αλεύρι
  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ.γλυκ. κόλιανδρο ολόκληρο ή τριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 κόκκο μαστίχας
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ξερό βασιλικό ή θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα την ξανθιά μπύρα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε 3 κουταλιές της σούπας μέλι , κατά προτίμηση θυμαρίσιο.


2. Κατεβάζετε το μεθυσμένο σιροπάκι από το μάτι και το αφήνετε να γίνει αρκετά χλιαρό πριν ρίξετε τη νωπή μαγιά για να μην καταστραφούν οι μύκητες και τότε δεν θα ''ανέβει'' το ψωμί.


3. Τοποθετείτε το παραπάνω μείγμα σε ένα μπολ .Αρχίζετε σιγά σιγά να ρίχνετε στο υγρό λιγότερο από το μισό αλεύρι μαζί, με μια πρέζα αλάτι. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πιπεράκι για να γίνει πιο πικάντικο το ψωμάκι σας η οποιαδήποτε μπαχαρικό η αρωματικό θέλετε όπως είναι η μαστίχα κλπ.


4. Αρχίζετε να ζυμώνετε το ψωμάκι σας με το χέρι, διαφορετικά χρησιμοποιείτε μίξερ. Καθώς ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι θα αρχίσει να σχηματίζετε μια ζύμη όμοια με αυτή των λουκουμάδων δηλαδή αραιή. Σκεπάζετε με μία βαμβακερή πετσέτα το μπολ και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει.


5. Προσθέτετε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το ζυμάρι και να ομογενοποιείτε .Θέλετε να σχηματιστεί μια τρυφερή μπαλίτσα, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης .Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι η ανάλογα λίγη χλιαρή μπίρα


6. Σκεπάζετε με την πετσέτα πάλι το ζυμαράκι σας και το αφήνετε να ξεκουραστεί ,να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μια ώρα .Φτιάχνετε ένα μεγάλο καρβέλι από την ζύμη σας και το ακουμπάτε πάνω σε λαδωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι λαμαρίνα. Τοποθετείτε την λαμαρίνα στο φούρνο τον όποιο δεν έχετε ανάψει ακόμη .Το αφήνετε για 20' να φουσκώσει περισσότερο μέσα στο φούρνο. .Αμέσως μετά χαράζετε σταυρωτά με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του και την αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 35-40'.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αυτό το ψωμάκι γίνετε πολύ ωραίο αν μοιράσετε την ζύμη σε μικρές φόρμες σιλικόνης για να πάρει κα καλύτερο σχήμα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face