alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

artichokes-stuffed-cous top

Από τα πιο ενδιαφέροντα πατροπαρά¬δοτα ζυμαρικά, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν έχει καμία σχέση με το μαροκινό κους-κους διότι φτιάχνεται από αυγό, γάλα, αλάτι, αλεύρι αναμεμιγμένο συνήθως με σιμιγδάλι ή πλιγούρι. Το μείγμα αυτό ανακατεύεται, γίνεται μάζα και κατόπιν τρίβεται σε σήτες ή με το χέρι για να γίνει χιλιάδες πολύ μικρά μπαλάκια. Κατόπιν στεγνώνει επάνω σε βαμβακερά σεντόνια για ημέρες

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣAKI ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

artichokes-stuffed-cous top

Από τα πιο ενδιαφέροντα πατροπαρά¬δοτα ζυμαρικά, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν έχει καμία σχέση με το μαροκινό κους-κους διότι φτιάχνεται από αυγό, γάλα, αλάτι, αλεύρι αναμεμιγμένο συνήθως με σιμιγδάλι ή πλιγούρι. Το μείγμα αυτό ανακατεύεται, γίνεται μάζα και κατόπιν τρίβεται σε σήτες ή με το χέρι για να γίνει χιλιάδες πολύ μικρά μπαλάκια. Κατόπιν στεγνώνει επάνω σε βαμβακερά σεντόνια για ημέρες

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 6 καρδιές από αγκινάρες καθαρισμένες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σουπ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κουσκουσάκι
  • 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ κομμένες σε κύβους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τις αγκινάρες και τις σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε 1 κ.σ. αλάτι και μια χυμό από ½ λεμόνι και της βράζετε για 10 λεπτά. Την βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.


2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να βράσει. Μόλις πάρει βράσει ρίχνετε το κουσκουσάκι και το βράζετε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε την μισή ποσότητα ντομάτας, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, την κανέλα τη ζάχαρη και βράζετε για ακόμα 6 λεπτά.


3. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το μαγειρεμένο κουσουσάκι, το ξύσμα λεμονιού αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


4. Παίρνετε μια – μια τις αγκινάρες τις γεμίζετε με 2 – 3 κουταλιές από τη γέμιση και τις αραδιάζετε σε μια πλατιά κατσαρόλα με προσοχή να μην κουνιούνται και χυθεί η γέμιση. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι νερό και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Για να καθαρίσετε αγκινάρες αφαιρείτε τα φύλλα και τα κοτσάνια και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε και το χνούδι στο κέντρο τους, τις περνάτε με λεμόνι και τις ρίχνετε σε μπολ με 3 - 4 φλιτζάνια νερό στο οποίο έχετε βάλει αλάτι και το χυμό ενός λεμονιού και 2 κ.σ. αλεύρι (για να μη μαυρίσουν).



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face