Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τα κοτσάνια. Στη συνέχεια τις κόβετε στη μέση και κατά μήκος, σαν μικρές βαρκούλες. Για να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες τις βάζετε σε αλατόνερο και τις αφήνετε για μια ώρα. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε. Τέλος, αφαιρείτε προσεκτικά την ψίχα με ένα κουτάλι.
2. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Κρατάτε κλειστό το καπάκι του σκεύους για να παραμείνουν μαλακές.
3. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη την ντομάτα. Στραγγίζετε τον τόνο από το νερό του και τον λιώνετε με ένα πιρούνι.
4. Σοτάρετε το κρεμμύδι σε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτετε τον τόνο, την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κύμινο και αλατοπιπερώνετε. Αφού πάρει μια βράση, σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε απαλά.
5. Προθερμαίνετε τον φούρνο για στους 180 βαθμούς. Αλείφετε ένα ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο και βάζετε τις μελιτζάνες. Τις γεμίζετε με το μείγμα του τόνου, από πάνω τις πασπαλίζετε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Μπορείτε αν θέλετε πιο ελαφριές τις μελιτζάνες να τις ψήσετε στο φούρνο