Για 6 άτομα ()
1. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες σα ζέρβα σε μερικά σημεία (αυτό προαιρετικά). Χαράζουμε τις μελιτζάνες σε ένα σημείο κατά μήκος και τις ζεματάμε σε νερό που βράζει μόλις για ένα λεπτό. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι καλά και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Τις βγάζουμε από το λάδι και τις ακουμπάμε σε διπλό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να μην τις τηγανίζουμε αλλά να τις κάνουμε στον φούρνο.
3. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο για 10-12 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία να μαραθούν και να γυαλίσουν. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε την σάλτσα για 9-10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
4. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και γεμίζουμε τις σχισμές με τη σάλτσα αρκετά γενναιόδωρα. Αν μας περισσέψει σάλτσα τη ρίχνουμε γύρω από το ταψί μαζί με λίγο νεράκι χλιαρό (περίπου ένα φλιτζάνι) και 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά στον φούρνο. Σερβίρουμε χλιαρές τις μελιτζάνες ή κρύες σε θερμοκρασία δωματίου.