Για 4 άτομα ()
1. Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες και τις ρίχνετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και το σοταρισμένο κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
2. Αραδιάζετε τις φέτες τις πατάτας όρθιες την μια δίπλα στην άλλη περιμετρικά από την άκρη ενός πυρέξ μέχρι το κέντρο έτσι ώστε να καλυφθεί όλο, βάζοντας ανάμεσά τους λίγο από το τριμμένο μετσοβόνε. Περιχύνετε με το βούτυρο που έχει περισσέψει στο μπολ.
3. Πασπαλίζετε από πάνω την παρμεζάνα, περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος και σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το πυρέξ και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρετε ζεστό.
Αν δεν σας αρέσει η καπνιστή γεύση του μετσοβόνε χρησιμοποιήστε κασέρι.